woensdag 11 januari 2017

Een gekleurde Kuifje bij de Sovjets


88 jaar geleden, op 10 januari 1929, verscheen in Le Petit Vingtième de eerste aflevering van Les Aventures de Tintin, reporter du Petit "Vingtième", au pays des Soviets, later kortweg Kuifje in het Land van de Sovjets herdoopt. Casterman en Moulinsart, het bedrijf dat de rechten van Hergé beheert, pakken deze week uit met een nieuwe stunt: het allereerste Kuifje-avontuur in kleur. Casterman ziet in ieder geval een gouden toekomst met een geschatte verkoop van 500 000 exemplaren.
Door Elias Jonkers.

Het mythische eerste album van Kuifje is nu in kleur verkrijgbaar. De jonge Hergé had net een universele held gecreëerd. Met deze kleuruitgave zal ook dit debuutalbum een breder publiek aanspreken. 


Een beetje geschiedenis.
Kuifje is een ambassadeur voor België en de albums blijven verkopen. De avonturen van de reporter zijn wereldwijd in 77 talen verschenen en in totaal goed voor een verkoop van 230 000 000 albums.

George Remi, alias Hergé, was slechts 21 toen hij aan dit avontuur van Kuifje begon en hoewel de tekenaar er zelf niet tevreden over was, kon het publiek hun enthousiasme niet verbergen. Dat kon Hergé niet voorzien want hij zou Kuifje in het Land van de Sovjets grotendeels hebben geïmproviseerd. Nu, op dat moment was Hergé nog vrij om te doen wat hij wou. Kuifje was nog niet zo afgelijnd. 
In 1930 kwam er een albumuitgave en wanneer de eerste druk was uitverkocht wou Hergé geen tweede druk. Hij stoorde zich aan de tekeningen, het moest beter. Tijd om te hertekenen vond Hergé echter niet. Hoewel dit eerste Kuifje-avontuur afwijkt van de andere, zijn de ingrediënten van later toch al zichtbaar. Een van de kenmerken van Hergé is dat hij uitgebreid onderzoek deed voor zijn verhalen. Dat had hij ook al voor dit album gedaan, hoewel het verhaal eerder op het komische is gericht. Kuifje in het Land van de Sovjets is een karikatuur op het echte land van de Sovjets. Hergé vertoefde in die tijd dan ook in katholieke kringen. 

In het begin van Kuifje in het Land van de Sovjets heeft Kuifje nog geen echte kuif, maar eerder een pluk haar. Maar wanneer Kuifje wegscheurt in een auto (p. 7) gaat die haarlok rechtop staan en wordt het signatuur van het personage. 


Zou Hergé blij zijn geweest met de inkleuring van zijn eerste album? Dat zullen we nooit weten. Wel is het een leuk moment in de geschiedenis van Kuifje. Het scenario en de tekeningen worden er niet beter op maar lijken wel moderner. Het inkleuren geeft het verhaal een extra accent en het helpt de toegankelijkheid van het verhaal voor een breder publiek.
Of de verkoop de geschatte 500 000 exemplaren zal halen betwijfel ik, want we zaten nu niet echt te wachten op een ingekleurde versie van Kuifje in het Land van de Sovjets. Al is het resultaat wel beter dan de zwart-wit uitgave.

Boekgegevens:
Hergé, De Avonturen van Kuifje: Kuifje in het Land van de Sovjets, Casterman/édition Moulinsart, 9789030371977 (€14,95)

De afbeeldingen zijn eigendom van Hergé - Moulinsart en komen uit het album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten