maandag 30 januari 2017

Financiële thriller over de internationale bankencrisis

Het creatieve duo Tristian Roulot en Patrick Hénaff kozen na een piratenverhaal  voor een financiële thriller. Het werd de trilogie Hedge Fund, waarvan de eerste twee delen onlangs zijn verschenen bij Dark Dragon Books. Voor het scenario heeft Roulot beroep gedaan op Philippe Sabbah, die de financiële wereld heel goed kent. Hedge Fund is gebaseerd op waargebeurde feiten en verscheen in het Frans bij Le Lombard, collectie Derde stroming.
Door Elias Jonkers.

Een financiële thriller over de koude en niets ontziende bankenwereld. Gebaseerd op waargebeurde feiten met degelijk tekenwerk in een mooie en verzorgde uitgave.


Een hedge fund of hefboomfonds is een beleggingsmaatschappij opengesteld voor een beperkte groep investeerders, in staat om meerdere keren het eigen kapitaal in te zetten voor gerichte operaties. Gelieve ons contract met klantnummer 5453336292 met onmiddellijke ingang te annuleren. Voor zover de definitie. In de albums wordt nogal vaak gegoocheld met termen uit het bankwezen. Allemaal nogal verwarrend.
Hedge Fund gaat over de opkomst en ondergang van Frank Carvale, een verzekeringsmakelaar. Als we hem in het eerste deel, De snelle jongens, ontmoeten, is hij een middelmatige verkoper van verzekeringen. Op een moment ontmoet hij een ervaren belegger en begint zijn klim naar de top. Voor Frank begint zijn carrière in Hong Kong en later, in het tweede deel Giftige activa, is hij een gouden jongen in New York. Frank wordt geleid door een machiavellistische mentor. 
Ongewild zal Frank een belangrijke rol spelen in de internationale bankencrisis en ondergang van de wereldeconomie.

Een sterk scenario heeft Hedge Fund wel, maar met de financiële en zakelijke conversaties is het soms wat saai om te lezen en moeilijk door te komen. Vooraan in elk deel zit een verklarende woordenlijst, handig om bepaalde termen als liquiditeit, subprime etc. op te zoeken, maar het helpt niet om in de flow van het verhaal te blijven. 
Gelukkig is het naast een financieel verhaal ook een thriller. Het verhaal is spannend omdat de toekomst van Frank en zijn gevolg elke keer onzeker is. Dat maakt dat het wel een goed verhaal is.
Omdat Philippe Sabbah, die als co-auteur optreedt, blijkbaar de financiële wereld goed kent, geeft hij het verhaal de nodige geloofwaardigheid. Dat en het feit dat Hedge Fund gebaseerd is op brieven waarin het koude en meedogenloze cynisme van de financiële wereld pijnlijk duidelijk wordt. 
Hedge Fund is niet alleen een financieel verhaal over de oorsprong van de bankencrisis, maar ook een menselijk verhaal. Deze menselijke kant is wel nodig want anders zou Hedge Fund het grote publiek niet aanspreken. 

Het hoofdpersonage Frans Carvale is een arrogante, ambitieuze en doortrapte jongeman die koste wat kost de top wil bereiken. Alleen is hij niet zo'n sluwe en intelligente zakenman als hij zelf denkt. Hij wordt als een marionet gebruikt. We voelen soms medelijden met hem, maar vaak ook afkeer. Waarom wil hij toch per se aan de top van de financiële wereld komen te staan? En hoe zit het met zijn verleden in Frankrijk? Een boeiend personage is die Frank wel, dat moeten we toegeven.

Het tekenwerk van Patrick Hénaff is in één woord degelijk. In een duidelijke en realistische tekenstijl speelt hij met de mise-en-scène. Hij weet telkens het juiste standpunt te zetten en in te zoomen. Tevens speelt Hénaff met licht en donker contrast. Niet alleen de personages zijn levensecht weergegeven, maar ook het decor is telkens weer goed uitgewerkt. Kortom: degelijk vakwerk. 
Ook de inkleuring speelt een belangrijke rol in het gevoel van realisme. De kleuren bij de zonsondergang, de tonen in de nachtclubs in Hong Kong, het Italiaanse landschap... De inkleuring doet het tekenwerk van Hénaff alle eer aan en voegt zelf een dimensie toe aan de sfeer.

De eerste twee delen van Hedge Fund zijn pas verschenen en het derde deel staat gepland voor april 2017. Net goed om in het verhaal te komen en uit te kijken naar hoe het afloopt met Frank. Omdat het nogal moeilijk is om het hele verhaal goed bij te houden, is het soms een gevecht om aandachtig te blijven lezen. Maar de menselijke kant van het verhaal maakt dat het wel de moeite waard is. 

Boekgegevens:
Roulot; Hénaff & Sabbah, Hedge Fund, Dark Dragon Books,
Deel 1: De snelle jongens, ISBN 978-94-6078-627-3 (€8,95)Deel 2: Giftige activa, ISBN 978-94-6078-628-0 (€8,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten