woensdag 15 februari 2017

40 jaar De Kiekeboes

15 februari is een historische datum voor de Vlaamse strip. Want vandaag (15 februari 2017) verscheen exact 40 jaar geleden het eerste avontuur van de familie Kiekeboe in Het Laatste Nieuws.  Met het pas verschenen album Nepwerk zijn we 148 albums verder. Na al die tijd zijn De Kiekeboes nog lang niet afgeschreven. Een toost op de bekendste familie van Vlaanderen!
Door Elias Jonkers.

Een gelukkige verjaardag aan Marcel en zijn familie en ook aan Merho. Na 148 albums zijn we bij Gestript nog lang niet uitgekeken op De Kiekeboes! 


De Kiekeboes hebben na 40 jaar nog altijd dezelfde ingrediënten: een gewoon gezin beleeft telkens weer de meest ongewone avonturen. De familie Kiekeboe bestaat uit Marcel Kiekeboe, de vader die zich vaak laat doen. Marcel is getrouwd met Charlotte, vaak ook het verstand van het koppel. Samen hebben ze twee kinderen: de oudste Fanny, een knappe jonge vrouw die meer liefjes verslijt dan broeken, en de intelligente zoon Konstantinopel, Nopel voor de vrienden.

Merho werkte sinds de jaren 1970 bij Studio Vandersteen totdat hij aan zijn eigen reeks begon te werken. Toen heette dit eigen project nog gewoon Kiekeboe. In 2010 kreeg Kiekeboe een restyling en kreeg de reeks de naam De Kiekeboes. Met deze verandering verschoof de focus van Marcel Kiekeboe naar de hele familie.
Voor meer informatie rond de serie: De Kiekeboes: de familie van iedereen.

Album 148: Nepwerk.
Een verliefde Van de Kasseien, een louche slechterik, een naïeve Marcel en inspecteur Sapperdeboere die dankzij de Kiekeboes een zaak oplost. Dat zijn zowat de ingrediënten van vele De Kiekeboes-strips. Tel daar voor album 148: Nepwerk nog eens een hypermoderne 3D-printer, fraude in de tenniswereld en een zakenman uit Oost-Koreander bij en de familie Kiekeboe kan weer in actie schieten. De zakenman, Kil Im-now is de keizer van de namaak en heel wat mensen moeten nog schulden afbetalen bij deze namaakgoeroe. Zo is er de gokverslaafde hartspecialist en de tennisleraar van Fanny. 
Wanneer Firmin Van de Kasseien weer enkel zijn libido volgt, wordt hij de zakenpartner van Kil Im-now en is ook Marcel weer de dupe. Al blijft Marcel in dit verhaal meer op de achtergrond. Het zijn dan vooral Fanny en Nopel die de frauduleuze zaken van Kil Im-now en zijn namaakkledij Ninix aan het licht brengen. En inspecteur Sapperdeboere? Die heeft de zaak opgelost dankzij Fanny.

Nepwerk is wederom een origineel en leuk album in de De Kiekeboes-reeks. Merho slaat er telkens weer in om nieuwe woordspelingen te verzinnen en met avonturen af te komen. Hopelijk kan hij dit nog lang blijven doen, want we zijn nog lang niet uitgekeken op De Kiekeboes!

Fanny K.
Zij is waarschijnlijk de meest begeerde vrijgezel in Vlaanderen en in De Kiekeboes kon ze altijd haar mannetje staan. Het is dan ook logisch dat Fanny haar eigen reeks krijgt. 12 april is het zo ver, dan verschijnt het eerste deel van de spin-off Fanny K.
Scenarist van dienst is de bekende misdaadauteur en Hercule Poirotprijs-winnaar  Toni Coppers. Het tekenwerk is van de hand van Brusselaar Jean-Marc Krings (Violine, De Sliert, Wauw!).
Fanny en haar vriendinnen zijn in deze nieuwe reeks een paar jaar ouder, zijn het huis uit en staan aan het begin van hun carrière.
Bij het verschijnen kunt u een artikel verwachten over Fanny K.De verjaardag van De Kiekeboes:
Er komen nog verschillende gelegenheden aan om De Kiekeboes te vieren:
Zaterdag 18 februari verschijnt er een unieke verjaardagskrant van De Kiekeboes. De hoofdredacteur van de Gazet van Antwerpen staat voor die dag haar stoel af aan Merho. Hij zal het nieuws van die dag schrijven vanuit het standpunt van Marcel, Charlotte, Fanny en Konstantinopel. Bij deze krant zal ook een setje van vier wenskaarten zitten.


Op 29 maart zal Merho een reuze verjaardagstaart aansnijden in Comics Station Antwerpen. Daar kunnen fans samen met Merho en zijn team de Kiekeboe-zone ontdekken.

Tijdens de zomer gaan De Kiekeboes kamperen aan zee. Er zal een tentoonstelling zijn in De Haan en hier kunnen fans verjaardagscadeaus winnen met een grote wedstrijd.

Boekgegevens:
Merho, De Kiekeboes 148: Nepwerk, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002261619 (€5,99)Beelden: komen uit de catalogus van Standaard Uitgeverij en de website van WPG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten