zondag 5 februari 2017

Donkere western

In 2015 konden we getuigen zijn van een nieuwe westernreeks: Undertaker. Na een overweldigende eerste cyclus is deze reeks toe aan een tweede. In het derde deel, De reus van Sutter Camp, komen we meer te weten over hoofdpersonage Jonas Crow, de undertaker.
Door Elias Jonkers.

Deze indrukwekkende western is al aan zijn derde album toe. Als Dorison en Meyer zo verder doen, hebben ze een westernklassieker geschapen. Zeker lezen dus!





Na de avonturen in de eerste cyclus zit Jonas Crow opgescheept met de Engelse Rose en Chinese Lin, samen runnen ze de business. Wanneer ze te horen krijgen dat een rijke familie een doodgraver nodig heeft, gaat het trio erop af. Als ze eens wisten dat dit het begin zal zijn van een helse tocht...
De klant is de vrouw van kolonel Charley Warwick. De kolonel herkent Crow als zijn vroegere luitenant, Strikland. Samen dienden ze in Camp Sutter. In dat kamp zat een intelligente dokter, Jeronimus Quint, bijgenaamd de reus. Alleen is en was zijn sadisme net zo groot als zijn intelligentie. De dokter is kunnen vluchten nog voor hij terechtgesteld werd. Nu trekt hij door het land als reizende dokter en blijkbaar helpt hij overal mensen met zijn wondermiddel. Maar met welke duistere praktijken houdt hij zich bezig in zijn koets? En waarom willen Warwick en Crow zo graag wraak nemen op de reus? 
Van Warwick weten we het: de dokter heeft zijn arm geamputeerd terwijl dat niet nodig was en nu heeft de reus Warwick Jr. ook nog iets aangedaan. Maar Crow, welke voorgeschiedenis hebben deze twee heren? Hopelijk vinden we de antwoorden in het vervolg van deze tweede cyclus: De Schaduw van Hippocrates.

Het tekenwerk van Ralph Meyer (Asgard, XIII Mystery) is nog even kwaliteitsvol als voordien. Dit album is extra donker en drukkend getekend en ingekleurd (in samenwerking met Caroline Delabie). Zowel de decors als de personages zijn mooi uitgewerkt: van een duistere held tot zijn twee kompanen en de oude vastberaden kolonel. De Chinese vrouw, Lin, geeft een luchtig en komisch kantje aan het geheel. Goed om alles in balans te houden.
Natuurlijk mogen we de reus niet vergeten. Hij ziet eruit als een vriendelijke en gemoedelijke levensgenieter. Hij heeft niets weg van een monster, maar dat is natuurlijk allemaal schijn. 
Doordat de reus een briljant dokter is, nota bene summa cum laude afgestudeerd in de chirurgie aan Yale, is zijn kennis van de anatomie bijzonder gevaarlijk: zo weet hij elke pijnlijke plek te vinden. Dit levert interessante gevechtsscènes op.


Undertaker 3: De reus van Sutter Camp is wederom een indrukwekkend album. Xavier Dorison laat weer zien dat hij een goed schrijver is. Dargaud heeft er goed aan gedaan om telkens kleine cycli te maken. Er wordt wel verwezen naar de eerste albums, maar eigenlijk zijn ze ook apart te lezen.

Boekgegevens:
Dorison & Meyer, Undertaker 3: De reus van Sutter Camp, Dargaud, ISBN 9789085584568 (€7,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten