donderdag 23 februari 2017

Een engel des doods tussen doden die leven

Het moet je maar overkomen: je bent een seriemoordenaar, maar je slachtoffers willen niet dood blijven. Dat is het lot van verpleegster Alice Matheson in een nieuwe conceptreeks van Istin en Vandaële. Daedalus brengt deze reeks in een sneltempo uit, want we zitten al aan deel 2: De moordenaar in mij. Ook het derde deel staat al op de kalender voor maart. 
Door Elias Jonkers.

Een seriemoordenaar onder druk! Het net lijkt zich rond Alice te sluiten. Kan deze briljante, psychopathische verpleegkundige die ondergedompeld is in het hart van een zombie-epidemie, zich wederom uit een benarde situatie redden? 

In het eerde deel werd Alice betrapt door verpleegster Samantha  Payne. Deze laatste dreigt Alice te ontmaskeren. Het ziet er dus niet goed uit voor Alice en ze moet improviseren. Terwijl Alice verder de engel des doods speelt, zoeken de onderzoekers van het St. Mary-ziekenhuis verder naar de oorzaak van de uitbreidende zombieplaag. En liefst van al zouden ze ook graag een oplossing vinden. Ondertussen gaat inspecteur Kitson rustig verder met zijn onderzoek naar wie deze epidemie op zijn geweten heeft. 
Bij Alice slaat de vermoeidheid toe en tot overmaat van ramp komt er nog een zekere Harold Butler zich in het ziekenhuis aanmelden. Deze man weet meer over het verleden van Alice. Een verleden dat blijkbaar beter begraven blijft. Een mens zou voor minder uit zijn lood geslagen worden, ook al ben je een koele en berekende killer. Toch weet Alice zich weer te reden uit een benarde situatie. Het lijkt wel of er hogere krachten mee gemoeid zijn.

In het inleidende deel (Agent Z) van De moordenaar in mij komen we meer te weten over het ongeval uit het eerste deel en waar de verspreiding van de epidemie mee is begonnen. Deze man, Agent Z, is dan de eerste zombie? De epidemie is in ieder geval wel in het ziekenhuis begonnen en keerde na het ongeval terug naar de plaats van origine. Toeval of niet?
Ook dit deel eindigt weer met een cliffhanger, of eigenlijk twee: Alice die via Harold Butler een aanknoping heeft om haar verleden te ontdekken, en dokter Skinner, de directeur van het ziekenhuis, die meent dat hij iets over Alice heeft gevonden. Hij heeft Alice nooit echt vertrouwd: ze is veel te intelligent volgens hem om maar 'gewoon' verpleegster te zijn. Er moet dus meer aan de hand zijn. Zal Skinner ontdekken wat er aan de hand is? En wat gaat Alice met deze informatie doen?
Uit goede bron weten we dat dokter Skinner nog belangrijk wordt voor de reeks. Wij kijken dus in spanning uit naar het volgende deel. Gelukkig moeten we daar niet zo lang op wachten.

Over niet lang wachten gesproken. We hebben de indruk dat het snelle tempo van uitgeven de vertaling geen deugd doet. Sommige zinnen lijken letterlijk te zijn vertaald en mochten gerust wat vlotter zijn. De Franse zinsbouw blijft vaak behouden, de woordkeuze kon beter en er staan ook gewoon spelfouten in. Een voorbeeld: "s'il vous plaît" wordt steevast vertaald als "als het u belieft", wat zeer ongeloofwaardig overkomt. Als hier wat meer aandacht aan was besteed, hadden we het langer wachten er met plezier bij genomen.

Zoals het bij conceptreeksen gebruikelijk is, wisselen de creatieve teams elkaar per album af. Zo is het ook bij Alice Matheson. Voor dit tweede deel is het niet meer Vandaële die het tekenwerk verzorgt maar wel de Servische tekenaar Zivorad Radivojevic (o.a. World War Wolves, Cyber). In de recensie over het eerste deel, Dag Z, stelden we dat de opvolger van Vandaële het moeilijk zou krijgen om even levendig te tekenen en Alice even sterk neer te zetten. Klaarblijkelijk kan Radivojevic dit wel aan. Van dezelfde goede bron hebben we vernomen dat Radivojevic tekeningen en schetsen van Vandaële heeft gekopieerd in zijn werk. Het valt in ieder geval niet op!

Het tweede deel van Alice Matheson stelt absoluut niet teleur. De reeks blijft tot nu toe heel sterk. De setting en het hoofdpersonage zijn origineel en anders dan andere zombiestrips. Het tekenwerk blijft verbluffend. Ook de uitgave van Daedalus blijft zeer kwaliteitsvol. Het feit dat er zombies in voorkomen mag niemand afschrikken, want het is wel een topreeks!

Boekgegevens:
Istin & Radivojevic, Alice Matheson 2: De moordenaar in mij, Daedalus, ISBN 9789088107559 (€8,95)Geen opmerkingen:

Een reactie posten