zondag 26 februari 2017

De condition humaine op temptation island

Dit jaar zien we nieuwe uitgeverijen als paddenstoelen uit de grond schieten, en één daarvan is Microbe. Deze nieuwe jongen neemt direct een vliegende start met Het Eiland van de Italiaan Lorenzo Palloni. Het Eiland, L'île, is zijn tweede graphic novel en behandelt thema's als angst voor de andere, de indringer in een cultuur.
Door Elias Jonkers.

Geschreven in een behoorlijk tempo vertelt dit avontuur over de menselijke natuur, gedragen door een complex scenario en een universeel thema. Knap werk!








Het verhaal.
In een nabije toekomst woedt er een wereldwijd conflict zonder einde tussen twee totalitaire regimes, het Noorden en het Zuiden. Op een onbewoond eiland heeft één van deze regimes een gevangenkamp gebouwd. Tijdens een gevangenentransport krijgt één van de busjes een ongeval. Door stom toeval kunnen de gevangen - mannen, vrouwen en kinderen - ontsnappen en met de wapens van de militairen kunnen ze de anderen bevrijden. 
Na de bevrijding bombarderen de legers van het Noorden het eiland nog zo'n zeven maanden, maar daarna niets meer. Zo gaat althans de officiële geschiedenis van het eiland. 
De bevrijde gevangenen bouwen hun leven op het eiland plank per plank en steen per steen op. Er ontstaat een gemeenschap met dezelfde regels voor iedereen. Een democratie ziet het licht. 
Alles gaat goed, er worden kinderen geboren, de originele bevrijders worden er oud en het leven gaat zijn gangetje. Totdat er een geheimzinnige soldaat op het eiland verschijnt, die een deserteur beweert te zijn. Wat moet er nu gebeuren? Er ontstaan twee groepen binnen de gemeenschap: zij die de soldaat dood willen en zij die gastvrij willen zijn. Tenslotte komen er al 20 jaar geen soldaten meer op het eiland...


Is het een nabije toekomst van de aarde, of speelt het zich af in een onbepaalde universum? We weten het niet, maar dat is in se een detail. Het Eiland gaat over de interactie tussen mensen, hoe een gemeenschap ontstaat en hoe deze verdeeld kan worden door onenigheid. Maar ook over welke rol mensen bereid zijn te spelen om te beschermen wat ze hebben. 
Hoewel iedereen op het eiland in principe gelijk is, zien we toch een soort van aanzien ontwikkelen en zal er altijd iemand zijn die net dat ietsje meer te zeggen heeft. Laten we het de primus inter pares, de eerste onder zijn gelijken, noemen. Op het Eiland is dat Antol, de zoon van de aanvoerder van de bevrijders. Omwille van zijn vaders aanzien, zien velen Antol als officieuze leider. Vele bewoners zullen hem volgen. 
Maar tot waar zijn deze mensen bereid hun voorbeeld te volgen? Wat als door zijn acties de oase van rust bedreigd wordt? 

Lorenzo Palloni heeft een vrije tekenstijl, hoekig en met een aanwezigheid van de zwarte lijn, soms subtiel, dan weer duidelijk. De personages lijken eenvoudig maar zijn toch goed uitgewerkt en rijk aan emoties. Palloni heeft ook heel wat werk gestoken in de setting: de natuur is adembenemend. We zouden haast onze koffers pakken en naar het Eiland vertrekken.
Palloni laat het groen nogal overheersen en dat geeft een rust en continuïteit. Het benadrukt het paradijselijke van het Eiland. Hij geeft ons een pittoreske natuur. 
Ik hoop dat we van deze Italiaanse tekenaar in de toekomst nog meer werk mogen zien, want zijn tekenstijl bevalt mij wel. 

Het Eiland is een degelijk werk met een intelligent verhaal over de aspecten van de menselijke natuur: familiebanden, impulsiviteit, vooroordelen, wraak, liefde, verdriet en verleiding komen aan bod in het verhaal dat de tekortkomingen van een samenleving aan het licht brengt.

Met Het Eiland geeft Microbe ons een mooi uitgegeven strip waarvan het verhaal je meeneemt en je na het lezen ook bijblijft. Zeer knap werk van zowel de tekenaar als de (nieuwe) uitgever. Het lezen meer dan waard.

Boekgegevens:
Lorenzo Palloni, Het Eiland, Microbe, ISBN 9789082621402 (€24,95)



















Afbeeldingen: © Microbe, Lorenzo Palloni, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten