zaterdag 18 februari 2017

Eerste editie Getekend, Lommel groot succes

Vorige zondag, 12 februari, ging de eerste editie van het nieuwe stripfestival Getekend Lommel van start. Is dit stripfestival het opvolgen waard? Wij vinden alvast van wel!
Door Elias Jonkers.

Getekend Lommel was een gezellig, aangenaam en overzichtelijk stripfestival. Ideaal voor een zondagse activiteit met het gezin. Dat de eerste editie een groot succes was hoeft dan ook niet te verwonderen. Een dikke pluim voor de organisatie!De opzet van het festival was om aandacht te spenderen aan zowel strips als jeugdboeken. In de aanloop naar het festival vonden er al verschillende randactiviteiten plaats, zoals lezingen in de bibliotheek en het cultuurcentrum. Ook lokale scholen werden betrokken bij het festival.

Voor het Getekend, Lommel brouwde Lommelse brouwerij Amai een speciaal stripbier, Ne getekende Loemelaer, met bijpassend glas. Een heerlijk biertje trouwens. 

Het festival zelf was een beetje een botsing van culturen, omdat het de focus had op zowel strips als jeugdboeken. De eerste zaal, met o.a. Geronimo Stilton en Clavis, was meer gericht op een jong publiek. De uitgaven van Clavis spelen telkens met de dunnen grens tussen strip en (jeugd)boek. 
Terwijl de tweede zaal het typische beeld van een stripbeurs had: bananendozen vol met oude strips, de (oude) verzamelaar snuffelend tussen de dozen en de handtekeningenjager met een valies vol strips. Geen stripfestival zonder dit beeld.
Bij de stripuitgeverijen was Strip2000 met een drietal tekenaars aanwezig en Daedalus uit Genk verwende zijn lezers met de Franse tekenaar Philippe VandaĆ«le (Alice Matheson) en de Italiaan Giulio Zeloni (Prins van het Onweer). Namen als Criva (Jorikus Magnus), Wim Swerts (Vertongen & co), Caryl Strzelecki, Barcas en Bart Proost (Alexander De Grote, ook een beetje de mascotte van het festival) waren aanwezig om hun albums te signeren. 
Aanwezig was ook het speciale kaartenspel Drawn. Alleen jammer dat ze niet meer plaats hadden om de originelen van het spel op te hangen. Wie wilde, kon zijn kaarten laten signeren door de aanwezige tekenaars.

Door de slimme keuze van locatie in het cultureel centrum annex cinema en de publiciteit in lokale scholen, bestond een groot deel van het publiek uit jonge kinderen. Gezinnen die een namiddagje film hadden voorzien, kwamen na de voorstelling ook eens kijken wat er allemaal te doen was. De activiteiten waren dan ook vooral afgestemd op kinderen: tekenworkshops, schminken, voorlezen met Geronimo Stilton... Verveelde kindergezichtjes hebben wij niet gezien in Lommel.

Getekend, Lommel zat goed in elkaar en wij hopen alvast dat ze dit elk jaar gaan organiseren. Er zijn zeker nog mogelijkheden om te groeien voor dit mooie festival: enkele uitgevers toevoegen, andere tekenaars uitnodigen of met een ander thema werken. Het startschot is in ieder geval gegeven en dat heeft zijn doel zeker niet gemist.

Op naar volgend jaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten