woensdag 23 september 2015

Marvel Comics bij Standaard Uitgeverij: The Amazing Spider-Man


Een vliegende start voor Standaard Uitgeverij.

De Nederlandse vertalingen van Marvel bij Standaard Uitgeverij staan voor de deur. Het eerste nummer van The Superior Spider-Man bij Standaard Uitgeverij is al een voltreffer. Een mooie uitgave, een goede vertaling en een sterk verhaal: dat zijn alvast de elementen van een succesvolle strip.
Door Elias Jonkers.

Dit artikel verscheen ook op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/een-vliegende-start-voor-standaard-uitgeverij/

Al is de kracht van het verhaal niet direct de verdienste van Standaard Uitgeverij (SU) maar van Marvel zelf. Meer bepaald, van scenarist Dan Slott, die we al kennen van o.a. The Amazing Spider-Man en zijn verhaallijnen over The Avengers.

De albums die vanaf oktober 2015 in de handel komen, zijn wel de verdienste van SU, en het zijn pluimen die zij meer dan waard zijn.
Het grootste gevaar bij vertalingen zijn onnatuurlijk klinkende zinnen. Vele vertalingen gaan hier de mist in en het is dan ook begrijpelijk dat de lezer naar de oorspronkelijke Engelse uitgave gaat. Maar dit is absoluut niet het geval bij de vertalingen van SU.
Een volgende pluim op de hoed van SU is de mooie uitgave. Het formaat is typisch Amerikaans: een bundeling van meerdere nummers (issues in het Engels) en zelfs met reclame en covertekeningen in het album. Gelukkig is de reclame alleen voor de volgende uitgave. Op het einde van het album zien we de cover van het tweede nummer en verkoopdatum. Allemaal typisch Amerikaans, waardoor de verschillen tussen de twee markten nog meer worden verkleind. Dit is een zeer interessante evolutie in de stripwereld.

Het verhaal
Marvel begon in 2013 met The Superior Spider-Man, dat moest dienen als vervanging van de langlopende serie The Amazing Spider-Man.
The Amazing Spider-Man hield op bij #700, het laatste deel van de Dying Wish storyline. In deze 3-delige verhaallijn wisselen Doctor Octopus en Peter Parker/Spider-Man van lichaam. Peter zit vast in het stervende lichaam van Octopus. Hier gaat The Superior Spider-Man verder.

Het eerste deel van The Superior Spider-Man bij SU vertelt wat voorafging in The Amazing Spider-Man. Het verhaal is spannend en zuigt de lezer helemaal vast in het web van Spider-Man. Er kan maar één conclusie zijn: je moet gewoon de andere delen lezen!
 
Marvel-uitgaven bij Standaard Uitgeverij
De uitgaven staan tot maart 2016 op de kalender. Op 7 oktober starten All New X-Men 1, Iron Man 1, Uncanny Avengers 1 en natuurlijk The Superior Spider-Man.
In november voegen Thor, Captain America, Guardians of the Galaxy en Wolverine zich bij de groep.
Vanaf december tot maart komen de volgnummers uit.
Als SU de kwaliteit van The Superior Spider-Man kan doortrekken naar de andere uitgaven zal dit een succesverhaal worden.

De toekomst van de superhelden.
Dat de Nederlandstalige rechten van Marvel eigendom zijn van SU is een voorbeeld van de populariteit van de superhelden. Na een bewogen geschiedenis van 77 jaar is het superheldengenre nog steeds het meest succesvolle en met de veelheid aan titels en geplande verfilmingen tot minstens in 2018 is de wereld van de superhelden van een stevige toekomst voorzien.

EJ
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten