donderdag 28 januari 2016

Laureaat Grand Prix d'Angoulême is een Belg!


De laureaat van de Grand Prix de la ville d'Angoulême is bij de opening van één van de meest prestigieuze stripfestivals bekend gemaakt: Hermann (Huppen) is de vijfde Belg die deze eer in ontvangst mag nemen.

Na de heibel rond de lijst genomineerden hebben de collega-stripauteurs Hermann tot winnaar van de prestigieuze carrièreprijs verkozen. De andere genomineerden waren Alan Moore en Claire Wendling. Hermann treedt in de sporen van vijf andere landgenoten: Franquin (1974), Jijé (1977), Morris (1992) en François Schuiten (2002). In 2017 zal Hermann de festivalvoorzitter worden en krijgt hij een overzichtstentoonstelling. Als laureaat volgt hij recent Bill Watterson (2013) en de Japanner Katsuhiro Otomo (2015) op. 
In Spanje won Hermann al verschillende keren de Prix Haxtur.

Hermann is vooral bekend van de westernreeks Comanche en de post-apocalyptische reeks Jeremiah, deze loopt nog altijd. Naast reeksen heeft Hermann ook enkele graphic novels op zijn naam staan: o.a. Zonder pardon, Station 16, Afrika
Hermann is één van de grootste vertegenwoordigers van de realistische stijl en zijn meest recente album, in samenwerking met zijn zoon Yves Huppen, verschijnt volgende week woensdag: Old Pa Anderson.
  

'Ik ben zelden tevreden over wat ik doe, soms enkele weken later wel, maar dan tracht ik vervolgens mezelf nog te verbeteren. Deze prijs is dan ook als een wortel die je voor een ezel houdt: het zorgt ervoor dat ik bezig blijf.' - Hermann in het interview te Angoulême.

Old Pa Anderson.

De Amerikaanse staat Mississippi, tijdens de segregatie van de jaren zestig. Zijn hele leven lang is de oude Anderson slaafs en gehoorzaam geweest. Toen zijn dochter een paar jaar geleden brutaal vermoord werd, heeft de oude zwarte man steeds geweten dat de schuldigen blank waren en dat het gerecht er nooit wat aan zou doen. Gisteren stierf zijn vrouw door hoge leeftijd. Vandaag heeft Old Pa Anderson niks meer te verliezen...
Boekgegevens: Hermann & Yves Huppen, Le Lombard, ISBN 9789055819096 (€ 16,95), hardcover, 64 p.EJGeen opmerkingen:

Een reactie posten