vrijdag 29 januari 2016

Leven in een app.

De graphic novel, Username: Evie, van vlogger Joe Sugg (ThatcherJoe) is een succesverhaal en een absolute aanrader voor young adults en volwassenen. Username: Evie is een spannende graphic novel met een boodschap. Een boodschap die nog eens actueel is ook. 
Door Elias Jonkers.

Het verhaal gaat over Evie, een tienerschoolmeisje dat nergens bijhoort en gepest wordt door nota bene haar eigen nicht Mallory, één van de 'popular kids'. Evie droomt van een plekje waar ze zichzelf kan zijn, waar ze veilig is.
Haar terminaal zieke vader, een briljant computertechnicus, ontwerpt een computerprogramma waar Evie heen kan vluchten: E.Scape. Op een schooldag sterft de vader van Evie en is ze helemaal alleen. Ze trekt bij haar oom en tante is en dus ook bij haar nicht Mallory. Wanneer Evie op een avond de laptop van haar vader neemt ontdekt ze de app E.Scape en wordt ze getransporteerd naar een wereld die wordt beïnvloed door de (goede) persoonlijkheid van Evie. 
Maar Mallory komt er achter en kan niet verdragen dat iemand iets heeft wat zij niet heeft en dus reist ze Evie achterna. Jammer genoeg wordt de wereld van E.Scape ook beïnvloed door het (slechte) karakter van Mallory. Het paradijs van Evie verandert in een hel. 

"Never lose sight of the fact that you are loved, my dear. it's a lessen for us all." - Unity to Evie.

Het lijkt een klassiek "goed versus kwaad"-verhaal, maar Username: Evie is meer dan dat. Het is een graphic novel over pesten, cyberpesten, acceptatie en over het leven zelf. Deze graphic novel is actueel omdat we in een tijd leven waarin technologie en computers overheersen. Het is belangrijk dat we de gevaren kennen van (cyber)pesten. Er bestaan apps en computerprogramma's waarin mensen kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid en hun eigen wereld creëren: van The Sims tot Minecraft. Een app waarmee je een eigen wereld kan vormen is een realiteit waar velen dagelijks mee te maken krijgen. 
Het gevoel niet in de wereld te passen en er alleen voor te staan zal voor sommigen herkenbaar zijn. Username: Evie is een geweldige manier om te leren dat iedereen een plaats in de wereld heeft. 
"... every setback is a challenge, every trial a potential triumph, every -"
"Unity, were you a sports coach in a former life?"
- Unity and Evie.

Uiteindelijk leren zowel Evie als Mallory een levensles. Mallory wou alleen maar gezien worden, dat mensen haar respecteren. Alleen gebruikt Mallory niet de juiste methode om dit te bereiken. Is er uiteindelijk veel veranderd voor Evie? Misschien is zij nog geen 'popular kid', maar ze zal nu wel haar eigen leven leiden. 

Username: Evie is bedacht door Joe Sugg nadat hij van zijn leraar een graphic novel kreeg en zo werd geïnspireerd om zelf een graphic novel te maken als begeleiding bij een schoolopdracht: het maken van een trailer voor een apocalyptische/dystopische film. Naar eigen zeggen was Joe Sugg iemand die zijn huiswerk liet liggen tot het laatste moment. Behalve deze ene keer. Hij deed zelfs extra werk in zijn vrije tijd. Zo zie je maar, iedereen vindt wel iets waar hij of zij zich voor 100% kan en wil voor inzetten. Naast YouTube is deze graphic novel de plaats waar Joe Sugg zijn creativiteit kwijt kan en hij heeft met Username: Evie een prachtig werk neergezet. 
De andere medewerkers aan de graphic novel zijn 'The Sugg Squad': Matt Whyman, die het verhaal verder uitschreef, Amrit Birdi verzorgde het tekenwerk, Mindy Lopkin werkte aan de lettering en Joasuin Pereyra deed de inkleuring. 

Momenteel bestaat Username: Evie alleen in het Engels, maar ik hoop dat deze in de nabije toekomst vertaald zal worden zodat het ook een breder Nederlandstalig publiek kan aantrekken. Want dat is deze graphic novel wel waard. 
Tekentechnisch is het misschien niet de allerbeste graphic novel, maar zeker de moeite waard. We mogen ook niet vergeten dat het de eerste strip is van Birdi. De landschappen en settings zijn sfeervol en zeer goed uitgewerkt en de personages zijn goed uitgewerkt. De graphic novel telt een aantal zeer sterke beelden, maar mist naar mijn aanvoelen nog wat eigenheid van de tekenaar. 
Het verhaal maakt alle kleine schoonheidsfoutjes ruimschoots goed. Joe Sugg weet waar hij mee bezig is en zijn graphic novel voelt aan als een film. Ik hoop op meer van dit!

En als er leerkrachten zijn die nog titels zoeken om te vermelden op hun leeslijsten: Username: Evie is een must! 
"Go forth and make your mark." - Unity tegen Evie.


Boekgegevens:
Joe Sugg, Username: Evie, Hodder & Stoughton, ISBN 9781473619135 (24,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten