zondag 24 januari 2016

Nieuw deel van Murena aangekondigd!

Dit jaar kunnen we een nieuwe Murena verwachten van de hand van scenarist Jean Dufaux en met nieuwe tekenaar Théo Caneschi. Caneschi volgt de veel te vroege gestorven Philippe Delaby op. Omdat het nog te pijnlijk was, is Dufaux pas in 2015 opnieuw beginnen schrijven aan Murena.
In afwachting van het nieuwe album krijgt u bij deze een inkijk in de reeks en tevens een ode aan Delaby.
Door Elias Jonkers.

Historische roman.

De historische stripreeks Murena speelt zich af in het Rome ten tijde van keizer Nero.
Nero's moeder Agrippina is met keizer Claudius getrouwd om haar zoon op de troon te krijgen. Ze slaagt erin haar echtgenoot te overtuigen om zijn stiefzoon te erkennen, ten koste van zijn eigen zoon Brittannicus.
Ondertussen is er ook nog Lucius Murena, de zoon van Lollia Paulina, minnares van keizer Claudius. De keizer wil zijn vrouw verlaten om te trouwen met Lollia en dus zou Murena de zoon van de keizer worden.  
Kort daarop laat Agrippina haar echtgenoot en Brittannicus vergiftigen. De weg naar de troon is vrij. Nero regeert in naam, maar eigenlijk heeft zijn dominante moeder de touwtjes in handen. 


Laten we Philippe Delaby zelf aan het woord over zijn reeks:
"Want Murena is een menselijk drama, een tragedie zoals ieder van ons die ooit in zijn leven zou kunnen meemaken..."
Murena is een historische roman waarin een balans is gevonden tussen waarheid en aanvaardbare fictie. Op deze manier laat de schrijver de geschiedenis herleven op een bevattelijke manier. Murena is een personage dat achter de bekende held staat, Nero.

Dufaux en Delaby droegen historische correctheid hoog in het vaandel en wilden Rome laten zien zoals het was: bloedvergiet, moord, gladiatoren, verraad, overspel, afrekeningen, andere moraal, seks en bloot. Kortom: alles wat we in die andere historische reeks, Alex, moesten missen. In De Morgen kopte een recensie van het eerste deel in 1997: 'Alex maar dan met ballen'. Jacques Martin gaf in zijn Alex een opgekuiste versie van Rome. Martin dacht in der tijd wel dat hij het alleenrecht had op sandalenstrips en liet dit ook per brief weten aan uitgever Dargaud. Murena werd een hit en Martin was het alleenrecht nu wel degelijk kwijt. Tot grote ergernis van de schrijver.
In de volgende jaren (tot op heden) zijn er heel wat strips over het oude Rome bijgekomen: Adelaars van Rome, Cassio, Apostata, Gloria Victis, Alex Senator (Alex 2.0)...

Philippe Delaby, een Michelangelo van de strip.

In 2014 stierf de uiterst getalenteerde Delaby die al vanaf zijn achtste gepassioneerd door strips. Op 14-jarige leeftijd werd hij al toegelaten op de kunstacademie van Doornik. Daar perfectioneerde hij zijn tekentalent en leerde er ook schilderen. Hij was gepassioneerd door oude meesters. Toch kreeg zijn passie voor strips de bovenhand en won Delaby op zijn 18de een tekenwedstrijd voor het weekblad Tintin/Kuifje. Een andere bekende reeks waarvoor Delaby tekende is De Klaagzang van de Verloren Gewesten, ook op scenario van Jean Dufaux. 

Delaby was een oprechte kunstenaar, zijn tekenstijl is realistisch waarbij hij veel werk steekt in zijn personages die dan ook heel naturel aanvoelen. Hij wist hoe de anatomie van het lichaam in elkaar zit. Van het kleinste detail tot sterke aansprekende gelaatsuitdrukkingen. Delaby observeerde de wereld als een kunstenaar en gaf zijn personages alle gevoelens die bij het leven horen. 
De tekeningen van Delaby leven en hebben altijd de juiste uitdrukking. Hij kon personages in een paar lijnen neerzetten. Zijn vrouwen hebben weelderige vormen en zijn potloodlijnen zijn sensueel en dynamisch. Delaby had het in zich om zichzelf telkens proberen te overtreffen, om te zoeken naar perfectie.
 Delaby was een meester van het realisme waarbij de lijnen een sensualiteit en kwetsbaarheid vertonen die van  Murena een esthetisch genot maken. 
Opvolging.

De stijl van Italiaan Théo Caneschi is treffend en dynamisch met invloeden die hij haalde bij o.a. Hermann, Marini en Delaby. Caneschi tekent met een oog voor detail en grote overtuiging. Zijn stijl is helder en kiest net als Delaby voor een persoonlijke interpretatie van (historische) personages. 
Caneschi is trouwens geboren in Vinci, net als die andere geniale kunstenaar Leonardo. Caneschi is geschoold aan de Internationale School voor Strips. We kennen hem van reeksen als De verschrikkelijke paus, over paus Julius II op scenario van Jodorowsky, en De lemen troon, over de Honderdjarige Oorlog.

Het is voor Caneschi niet te bedoeling de stijl en esthetiek van Delaby te kopiëren maar in zijn creatieve visie verder te gaan. Hij kan net zoals Delaby de verbeelding laten spreken en zijn afbeeldingen niet te laten belemmeren door en te grote geleerdheid. De ambitie van Caneschi is om tot een spontane symbiose van stijlen te komen.

Ik ben al benieuwd naar het nieuwe deel van Murena en u kan dan ook een bespreking verwachten bij Gestript!.

Om af te sluiten nog een weetje over Murena:
Murena verscheen ook in Amerika maar was alleen in folie te krijgen tussen de porno. Uitgever Dargaud vroeg aan Dufaux en Delaby of ze voor deel 9, Doornen, de lange erotische scène niet wilden inkorten naar anderhalve pagina. Geen opmerkingen:

Een reactie posten