zondag 3 januari 2016

De vooruitblik.

In De vooruitblik kijk ik naar wat er komend jaar gaat verschijnen en welke van deze albums er veel belovend uitzien. Een uitgebreide bespreking van deze albums mag u dan ook verwachten op www.gestript.be zodra ze uitkomen.

Ballon Media.


Arthus Trivium 1: De engelen van Nostradamus.
En ja hoor, ze doen het weer, beginnen met een - op het eerste zicht - veelbelovende nieuwe reeks. Het scenario is van Raule, die we o.a. kennen van Jazz Maynard en Isabellae. De tekeningen zijn van Juan Luis Landa. Het verhaal speelt zich af in 1565 in Frankrijk en draait rond Nostradamus en zijn leerlingen.
Het eerste verhaal, verteld in twee delen, is het begin van een reeks. Deel 1 verschijnt in februari en deel 2 staat gepland voor eind 2016.
Boekgegevens: verschijnt bij Dargaud, softcover, 48 pagina's, klein formaat (21,7 x 28,7 cm), prijs: €7.95.
Avonturen van Kuiken I 2/3.
Eindelijk is het zo ver, na drie jaar wachten op het vervolg. De tekst en grappen zijn van bestsellerauteur Eric-Emmanuel Schmitt en de sublieme tekeningen zijn van Janry, tekenaar van De Kleine Robbe
Met deel 1 (Pwiep ben ik?) hebben we luidop gelachen wanneer het eerlijke en naïeve kuiken een antwoord op de vraag "Wie ben ik?" probeert te vinden. Het kuiken wordt bijgestaan door een filosofische muis.
Boekgegevens: verschijnt in februari bij Dupuis, softcover, 68 pagina's, klein formaat (21,7 x 28,7 cm), €8,95.

Old Pa Andersen.
Een nieuwe one-shot van scenarist Hermann en tekenaar Yves H in de collectie Getekend bij Le Lombard. 
Old Pa Andersen is een bikkelhard, meeslepend wraakverhaal dat zich afspeelt in de jaren 1960 in Mississippi. Een ander thema in deze one-shot is racisme.

De Bank 4: Tweede generatie, 1857-1871.
Deel 4 van de in 2015 gestarte reeks De Bank. Dit vierde deel is het einde van de tweede cyclus en is een grootse familiesaga tegen de achtergrond van de financiële wereld. De albums zijn steeds goed gedocumenteerd en bevatten een dossier historische achtergrond. 
Boekgegevens: verschijnt in maart bij Dargaud, softcover, 56 pagina's, groot formaat (23,5 x 31 cm), €9,50.

Casterman.


Roofgierenclub 1.
Het scenario van deze nieuwe reeks is van Valérie Mangin (o.a. Alex senator, De Laatste Trojaan), de tekeningen zijn van Steven Dupré. Het eerste deel van deze tweeluik zal in maart verschijnen. We keren naar het Victoriaanse tijdperk in het laat 19de-eeuwse Londen.
De Roofgierenclub zal een tweeluik worden.
Boekgegevens: verschijnt in maart.

Ruimtekruimels.
De nieuwste van Craig Thompson (Een deken van sneeuw, Habibi) is in het Nederlands gepland voor maart. 
In Ruimtekruimels gaat Thompson de ruimte in met Violet als hoofdpersonage die met een divers gezelschap haar vader uit de buik van een ruimtewalvis probeert de redden.
De Amerikaanse versie is verschenen bij Scholastic en de inkleuring is verzorgd door Dave Stewart die o.a. ook de inkleuring voor Mignola's Hellboy verzorgde.

Dark Dragon Books.


Druuna 0: Anima.
De terugkeer van Italiaanse legende Paolo Eleuteri Serpieri. Het eerste deel van Druuna, Morbus Gravis, verscheen in 1985. Deze post-apocalyptische serie was vooral bekend omwille van het grafische geweld en erotische inhoud. Druuna was enorm succesvol en werd al in meer dan 12 talen vertaald.
Anima is een prequel voor de originele serie en is de aanloop voor een volledige heruitgave (in het Frans bij Glénat). Ondertussen werkt Serpieri aan een nieuw deel. Er komen zes delen, waarvan er één vooral schetsen, illustraties en veel nieuw materiaal zal bevatten.
Boekgegevens: verschijnt in maart, hardcover, 96 pagina's, €24,95.

De Metabaron 1: Wilhelm-100.
Het langverwachte vervolg op de succesvolle sciencefictionreeks De Metabaronnen, zelf een spin-off van de sciencefictionepos De Incal.
In dit vervolg zitten we in een titanenstrijd tussen de Metabaron en Techno-Admiraal Wilhelm-100, die bekend is om zijn wreedheid en onoverwinnelijkheid.
Boekgegevens: verschijnt in januari, softcover, 56 pagina's, €8,95. Serie in twee delen.

Redemption. Deel 1: Toewijding en Deel 2: Opoffering.
Dit verhaal in twee delen speelt zich af in Frankrijk in 1190, wanneer de derde kruistocht al een jaar bezig is. De kwaadaardige monnik Bernard de Pèlerin stroopt in opdracht van de paus het platteland af om kruisvaarders te ronselen. In één van de dorpen woont Adhemar de Montford in armoede, met zijn zwaard boven de haard als herinnering aan het geweld dat hij pleegde in naam van God in een eerdere kruistocht. Wanneer een boer hem vraagt het dorp te beschermen tegen Bernard stemt Adhemar toe. Is dit zijn laatste kans op verlossing?
Boekgegevens: verschijnt in maart, softcover, 48 pagina's, €8,95.

WW 2.2.
Deze nieuwe reeks is een alternatieve geschiedenis: in 1939 is Hitler vermoord en verloopt de oorlog helemaal anders. Deze alternatieve oorlog wordt verteld in zeven delen, waarbij elk album een afgerond verhaal is, gemaakt door verschillende auteurs.
Boekgegevens: verschijnt in april, softcover, 64 pagina's, €8,95.

Star Wars.
Dit jaar zal er bij Dark Dragon Books weer heel wat materiaal voor de Star Wars-fans verschijnen.
In januari: Shattered Empire 1 en 2, Star Wars Rebels 1.
In februari: het vervolg van Skywalker slaat toe, Darth Vader 2
In maart: Prinses Leia 1 en 2
Verder kunnen we in 2016 de reeks rond Lando Calrissian, C-3PO, Chewbacca en filmspecials (I, II, III, VII).

Don Lawrence Collection.


Reborn. 
In deze nieuwe futuristische one-shot van Aimée de Jongh (De terugkeer van de wespendief) volgen we het verhaal van Elise, die er net achterkomt dat ze de eerste menselijke kloon is en daarmee in een identiteitscrisis belandt.


Saga Uitgaven.


Een klein boekje.
Dit tweeluik vertelt het verhaal van Camelia, die een klein boekje met een opdracht in en de vraag om het opnieuw achter te laten voor de volgende lezer. Camelia is geïntrigeerd en neemt het boekje mee. Wanneer ze het boekje nader onderzoekt ontdekt ze dat sommige letter zijn omcirkeld. Hierin vind ze een boodschap om verder te communiceren.Voor een volledige Te verschijnen-lijst zie: http://www.stripspeciaalzaak.be/TeVerschijnen.php

Ook 2016 ziet er al een veelbelovend stripjaar uit!

Elias Jonkers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten