donderdag 7 januari 2016

Stripkunstenaars trekken zich uit Grand Prix d'Angoulême (Update)

In de lijst van 30 genomineerden voor de Grand Prix d'Angoulême zit geen enkele vrouw. Dit was reden genoeg voor een tiental kunstenaars om zich terug te trekken en steun te geven aan de Franse groep BD Egalite, die op een boycot op het stemmen sturen. 

De Grote Prijs van Angoulême wordt op het Internationaal stripfestival van Angoulême uitgereikt en is het grootste stripfestival ter wereld en het belangrijkste van Europa. De prijs is een lifetime achievement award. De winnaar van de prijs wordt de voorzitter van het volgende festival.
Tot nu toe heeft enkel Florence Cestac als vrouw de grote prijs gewonnen. Marjane Satrapi (Persepolis) en Posy Simmonds (Tamara Drewe) stonden eerder al op de lijst van genomineerden.

Vanaf 6 januari hebben volgende kunstenaars zich teruggetrokken en de boycot gesteund: Daniel Clowes, Chris Ware, Charles Burns, Riad Sattouf, Joann Sfar, Milo Manara, Pierre Christin, Etienne Davodeau, Christophe Blain en Brian Michael Bendis. Deze namen zijn niet van de minste.

Milo Manara gaf als reden (op zijn Facebook-pagina) om zijn naam te laten verwijderen van de lijst dat vrouwen in zijn leven altijd een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij probeert altijd  respectvol te zijn tegen de vrouw als onderwerp van zijn werk en niet als object.
De Fransman Joann Sfar stelt dan weer dat het ontbreken van vrouwen in een lijst van 30 namen een klap in het gezicht is voor diegenen die zich hebben gewijd aan het creëren van strips.
Davodeau wijst ons op het feit dat tegenwoordig meer en meer vrouwen strips maken en lezen. De stripwereld is niet alleen maar voor en door mannen, en is dit ook nooit geweest.
De reacties van Sfar en Davodeau kan u hier lezen. 
Brian Michael Bendis (Spider-Man, X-Men) licht zijn beslissing op zijn blog toe:
"as i drifted off to sleep last night i thought of my daughters.  my smart, strong willed daughters who will STILL have to fight for their equal rights and how they will STILL have to fend off some men treating them as objects before they can see them as individuals and how insane it seems to me." (quote)

 De Franse minister van cultuur, Fleur Pellerin, becommentarieerde dat vrouwen nu eenmaal niet in grote getale aanwezig zijn in de stripwereld, maar dat ze toch verontrust is dat er geen enkele vrouw in de lijst aanwezig is.

 De CEO van het festival, Franck Bondoux, verdedigt de beslissing met het argument dat de Grote prijs een lifetime achievement award is voor kunstenaars die een bepaalde leeftijd hebben bereikt. In die zin zijn er weinig vrouwen in de geschiedenis van de stripwereld. En daarbij voegt hij nog dat wanneer je naar het Louvre gaat, je ook heel weinig vrouwen zal tegenkomen. 
Hij kan de geschiedenis herschrijven. Verder legt hij uit dat Marjane Satrapi niet langer in aanmerking komt omdat ze niet langer strips maakt. Dit argument geldt echter ook voor de winnaar van 2014: Bill Watterson (Calvin and Hobbes). 

BD Egalite heeft een Charter of female comcis creators against sexism opgesteld, dat te raadplegen is op hun website: http://bdegalite.org/english/.

Website van de Grote Prijs van Angoulême: http://grandprix.bdangouleme.com/

Update: 

Intussen is er heel wat gebeurd rond de Grote Prijs van Angoulême: eerst werden er aan de lijst van genomineerden 6 vrouwen toegevoegd. Onder andere zagen Marjane Satrapi, Julie Doucet en Posy Simmons-ds hun naam op de lijst verschijnen. Zowel Satrapi als Simmonds werden als eens op de lijst gezet maar kregen toen zo weinig stemmen dat ze bij de laatsten eindigden.

Na het toevoegen van vrouwen, werd de lijst helemaal geschrapt en kunnen de stemgerechtigde auteurs gewoon eender wie als suggestie naar voren schuiven.
Bron: http://bdegalite.org/wp-content/uploads/2016/01/grandprix-fibd-ENG.gif


EJ


Geen opmerkingen:

Een reactie posten