vrijdag 2 september 2016

The Pro: the other kind of superhero

Een jonge alleenstaande moeder met superkrachten: niets mis mee, zou je denken. En she's a pro. Maar niet het soort pro dat je eerst zou denken. Wel een pro...stituee. The Pro, geschreven door Garth Ennis, geeft ons een heel andere kijk op superhelden in een onverbloemde trade paperback. Origineel kwam The Pro uit in 2002 en is ondertussen aan zijn zevende druk toe. 
Door Elias Jonkers.

We kennen Garth Ennis van reeksen als o.a. Preacher, Hellblazer, The Punisher en The Boys. In deze laatste is verzamelboek #5 de miniserie Herogasm, waarin een groep superhelden op reis gaan en zich amuseren met seks en drugs. Ennis heeft ondertussen al vijf Eisner Awards gewonnen, waarvan vier voor beste schrijver. En schrijven kan hij wel! Ook The Pro zit qua verhaal goed ineen. Het tekenwerk is van Amanda Connor, die zowel voor DC als voor Marvel tekent en vaak samenwerkt met haar man en inkter, Jimmy Palmiotti. Ook aan The Pro hebben ze samen gewerkt: Amanda als tekenaar en Jimmy als inkter. Het is altijd mooi meegenomen dat de inkter en tekenaar elkaar goed kennen en vertrouwen, dat maakt van het resultaat een nieuw geheel, een derde kunst. En Connor heeft het verhaal perfect in beeld omgezet. Tel bij dit team de kleuren van Paul Mounts en je hebt een superteam! Maar genoeg over het team, laten we overgaan naar het verhaal:
Waarom krijgt nu net deze vrouw - een prostituee - superkrachten? Want zij heeft een miserabel leven en een al even slechte houding. 
Een alien, de Viewer (of toch eerder de Voyeur?), kijkt, of begluurt, met een waakzaam oog naar onze 'prille' beschaving en gelooft dat iedereen, zelfs een prostituee, een superheld kan worden, met de juiste begeleiding. 
Zo gebeurt: The Pro is geboren! Een vloekende en rokende dame van lichte zeden in spandex. 

En daar zijn de leden van de League of Honor om het nieuwe lid welkom te heten. De leden zijn:
- The Saint: een brave hendrik => parodie op Superman.
- The Knight: een ridder in zwarte uitrusting en zonder broek => parodie op Batman.
- The Squire: de sidekick van The Knight => parodie op Robin en alle sidekicks ter wereld.
De relatie tussen Knight en Squire is niet helemaal duidelijk.
- The Lady: de vrouw van het team => parodie op Wonder Woman.
- The Lime: een superheld met powerring die nogal kinderlijke voorwerpen tevoorschijn tovert => parodie op Green Lantern.
- Speedo: een supersnelle kerel in een Borat-achtige speedo.


The Pro is een goed en mooi uitgegeven boek. Zij is niet de superheld die we gewoon zijn, en dat maakt het net zo verfrissend. Zij is een superheld die de anderen confronteert over hun reden van bestaan. Zij helpen maar af en toe en durven niet zo ver gaan als The Pro in gedachten heeft. 
The Pro is een amusant boek dat zowel grappig als grof is. En als lezer mag je zeker geen schrik hebben van wat vulgariteit. Oh, en we leren nog iets over superhelden: een man of steel heeft dus ook seed of steel


Wat The Pro ook tot een onmisbaar werk maakt, is dat het een parodie is op de bestaande superhelden. Op de 'prietpraat van de grote uitgevers', zoals Ennis zelf zegt. En The Pro is hier het perfecte tegengif voor. Het is een andere stem in de wereld van de superhelden, waar elke held de revue al gepasseerd is: rijke playboy, held die alles goed wil doen, supersnelheid... Maar er zijn dus toch nog originele helden te vinden.

Boekgegevens:
Ennis; Connor; Palmotti; Mounts, The Pro, Image Comics, ISBN 9781607065555Geen opmerkingen:

Een reactie posten