donderdag 22 september 2016

Kladversies van een leven

Gebeurd is gebeurd! Er is geen weg terug! Maar wat als er nu wel een weg terug was? Wat als je alles opnieuw kon doen? Zou je dan dezelfde keuzes maken of alles doen zoals je het had gepland? Is de mogelijkheid om terug in de tijd te keren een vloek of een zegen? Dat is waar The Time Before van Cyril Bonin over gaat. En over liefde.
Door Elias Jonkers.


Cyril Bonin geeft ons met The Time Before een intelligent en wondermooi verhaal over liefde en het zoeken naar perfectie. En dat alles voorzien van briljant en degelijk tekenwerk. Een topper!

Fotograaf Walter Benedict schiet een oude man te hulp die wordt overvallen op straat. Als dank krijgt Walter een talisman. Een mager cadeau zou je denken? Maar met behulp van de talisman kan Walter terug in de tijd reizen. Walter lijkt de sleutel tot een perfect leven te hebben. Hij kan alles krijgen en alles is mogelijk: geld, succes, vrouwen... Noem maar op! Maar is de mogelijkheid om terug te keren in de tijd wel altijd een zegen?Walter is een talentvol fotograaf en gebruikt de talisman eerst om zijn fotomodellen te verleiden. Verknoeit hij het? Boem! Gewoon opnieuw! Simpel. Walter besluit zijn carrière een boost te geven en zorgt ervoor dat hij zich telkens op het juiste moment op de juiste plaats bevindt om de perfecte foto te maken, een beetje zoals Weegee. Walter kan zijn eigen studio oprichten en mag zelf met presidentskandidaat Kennedy mee op ronde om officieel foto's te nemen van zijn campagne. 

Maar dan slaat het noodlot toe. Walter verongelukt met de wagen en belandt in het ziekenhuis: verscheidene ribben zijn gebroken, zijn rechterheup is gebroken en hij heeft een bloeding van de slagader. De artsen hebben een metalen plaatje in zijn heup gezet. Walter zal alleen nog met een wandelstok kunnen stappen. Geen probleem! Gewoon even naar de talisman grijpen en terugkeren naar het moment voor het ongeluk. Maar zijn talisman ligt in de kast en Walter kan er niet bij. Totdat verpleegster Lisa Blackley hem de talisman geeft. 

Uit liefde voor Lisa gebruikt Walter de talisman niet. Hij besluit te leven. Geen kladversies meer, hij wil met Lisa verder. Uiteindelijk is de roep van de talisman toch te sterk, maar niet zo zeer uit eigenbelang. Hij wil vooral Lisa een beter leven geven en haar opnieuw leren kennen zonder wandelstok. Welke realiteit is de beste? Walter zal keuzes moeten maken.

The Time Before is een fascinerende graphic novel met een fantastisch element. Bonin weet echter van het tijdreizen geen overdreven magisch element te maken. Hij schrijft over het leven, het streven naar perfectie. En over liefde. Want boven alles is The Time Before een liefdesverhaal. Cyril Bonin weet van een aloud gegeven een intelligent en doordacht verhaal te maken.

Het tijdreizen en telkens opnieuw proberen, geeft het verhaal een cyclisch gegeven en maakt het heel ritmisch:  de lezer weet, min of meer, wat er gaat komen. En toch, elke keer is er iets anders in de nieuwe realiteit. 
Het verhaal gaat ook over transformatie: Walter gebruikte de talisman voor triviale zaken. Maar wanneer hij Lisa ontmoet besluit hij niets te veranderen en zelfs de pijn te verduren. 
Het beroep van Walter, fotograaf, is een metafoor voor het verhaal. Want wat doen fotografen? Zij gaan toch op zoek naar de perfecte camerahoek, het perfecte licht om zo een wondermooie foto te maken. Walter doet hetzelfde met zijn leven.

De tekenstijl van Cyril Bonin is simpelweg prachtig en degelijk vakwerk, en hij weet het reizen in de tijd grafisch subtiel weer te geven. Het is mooi om te zien dat de kleur van de talisman terugkomt in de bijschriften. Zo wordt de talisman deel van het geheel. Grafisch is het een heel sterk album. 
De cover is ook wel doordacht: de pijl refereert naar het terugkeren in de tijd en de verschillende beelden zijn als een versnipperde realiteit. De cover voelt aan als een filmposter zoals die van de veelgeprezen grafisch ontwerper Saul Bass, die posters ontwierp voor o.a. Anatomy of a Murder (1959) en The Man with the Golden Arm (1955). De cover heeft wel wat weg van deze posters.Liefde, zoeken naar perfectie, ritmisch en cyclisch, en transformatie. The Time Before is zonder twijfel een sterk verhaal met prachtig tekenwerk. Ballon Media plaatst deze one-shot onder de noemer fantasy, maar dat is toch iets te kort door de bocht: het is veel meer dan dat! 
Kortom, een must have voor iedereen!

Boekgegevens:
Cyril Bonin, The Time Before, Blloan, ISBN 9789462104563 (19,95)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten