donderdag 8 september 2016

Het leven zoals het was: wagenrennen in het Oude Rome

De vraag die op onze lippen lag na het tweede deel van Gloria Victis, 'Zal Aelio zijn rivaal uiteindelijk kunnen verslaan?' wordt in het derde deel, Nemesis, beantwoord. Ook in dit derde album wemelt het van de actie, spanning en vriendschap. Oude bekenden komen elkaar terug tegen en rekeningen worden vereffend. Het Oude Rome en de wagenrennen zoals ze waren!
Door Elias Jonkers.






De menselijke kant van de wagenrennen, dat is hoe we de deze reeks kort kunnen beschrijven. Actie, avontuur en spanning maar ook vriendschap krijgt een plaats in deze uiterst boeiende reeks.


We zitten in het jaar 921 Ab urbe condita, vanaf de stichting van de Stad (Rome, want voor de Romeinen is er maar één stad natuurlijk). In onze jaartelling: 168. Het is het laatste regeringsjaar van Lucius Verus, medekeizer van Marcus Aurelius (ja, die van Gladiator!). We zitten in een Gouden Eeuw van Rome en een periode van Adoptiefkeizers. Bij gebrek aan eigen nakomelingen, adopteerden wel vijf keizers hun opvolgers. Marcus Aurelius was de laatste van deze Vijf Goede Keizers. 

In deze periode leefde ook een racer: Aelio Hermeros, de in vergetelheid geraakte wagenmenner, nam meermaals de teugels in handen in verschillende renbanen doorheen het Romeinse Rijk tot in de strips van scenarist Juanra Fernandez. Fernandez geeft Aelio eindelijk een eeuwigdurende overwinning door de daden van Aelio van onder het stof uit te halen. Al moeten we wel in het achterhoofd houden dat het nog altijd over historische fictie gaat. 

Wrekende rechtvaardigheid.

Nemesis betekent in het Grieks letterlijk wraak. Deze godin was de dochter van Nyx (oer-godin van de nacht) en was de godin van de rechtvaardige wraak. De godin Hybris (Grieks voor hoogmoed) werd door haar bestraft. Nemesis heeft bij ons ook de betekenis van aartsvijand. En het is in deze twee betekenissen dat we het woord kunnen zien: Victor is de aartsvijand van Aelio en uiteindelijk ontmoet Victor zijn nemesis: hij wordt verslagen terwijl hij zich onoverwinnelijk waant (zijn hybris).

Na een lange tocht komt Aelio in de stad Arelate (Arles) een oude vriend van zijn vader tegen, de grote wagenmenner Gaius Appuleius Diocles. Diocles is ondertussen verzeild geraakt in de vriendenkring van keizer Lucius Verus. Deze laatste vraagt Aelio voor hem te racen in de wedstrijd. Aelio heeft heel wat moeten doorstaan en komt uiteindelijk terecht waar hij altijd had moeten zijn: met de teugels in de handen en racend voor het rode team, zoals zijn vader voor hem. Maar Aelio wordt nog steeds verteerd door wraakgevoelens voor de moord op zijn vader. 
Nu heeft Aelio zijn lot in eigen handen genomen en staat hij aan de vooravond van nog grotere gebeurtenissen: racen voor de keizer in Rome.

Gloria Victis 3: Nemesis, is ook nu weer op vlak van scenario, tekeningen en inkleuring perfect in harmonie. Alle gloria voor Juanra Fernandez (scenario), Mateo Guerrero (tekeningen) en Javi Montes (kleur): zij maken van deze sterke reeks een pareltje. 

Nog even een historisch weetje, dat correct is in dit album: Diocles had inderdaad meer dan 1400 races gewonnen. Aan de Universiteit van Michigan heeft een onderzoek van de overgebleven informatie aangetoond dat Diocles zo'n 1462 races had gewonnen.

Boekgegevens: 
Fernandez; Guerrero; Montes, Gloria Victis 3: Nemesis, Le Lombard, ISBN 9789055819225 (7,95)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten