maandag 26 september 2016

Prix Saint-Michel BD

De Sint-Michielsprijzen voor de strip bestaan al sinds 1971 en worden hier en daar wel eens als de oudste Europese stripprijs vernoemd. Hoewel ze niet de oudste zijn, dat is de Adamson Award (sinds 1965 in Zweden) zijn de Sint-Michielsprijzen wel ouder dan de meest prestigieuze prijs in de Europese stripwereld: de Grand Prix de la ville d'Angoulême (1974) en zelfs ouder dan de Eisner Award (1988). En daar mogen we als Belgen wel trots op zijn!
Vorige week zijn in Brussel de winnaars bekend gemaakt: een overzicht.


 • Grote Prijs Sint-Michiel 2016Milo Manara voor zijn volledige oeuvre. Manara is één van de grootmeesters in de wereld van de strip en heeft terecht deze prijs gewonnen voor zijn hele oeuvre.
  Laatste album in het Nederlands: Caravaggio bij Glénat.
 • Beste albumDe moordenaar van Lucky Luke van Matthieu Bonhomme. Het eerste hommagealbum voor festiviteiten van 70 jaar Lucky LukeBonhomme geeft ons met dit album een goed en spannend verhaal met degelijk tekenwerk. En vanaf nu is het dus ook het beste album van dit jaar.
  Boekgegevens: Matthieu Bonhomme, De moordenaar van Lucky Luke, Lucky comics, ISBN 9782884713818 (€ 7,95) 

 • Beste album van een Nederlandstalige auteur: Nederlander Paul Teng kreeg de prijs voor zijn Tristan-album De IJzeren Poort
 • Beste tekening: Deze prijs is voor Frederik Peeters met zijn tekeningen voor Een beeld van een jongen. Frederik Peeters geeft ons een vreemde, maar boeiende western met mysterie, verlangen, dromen en onderdrukte verlangens. Boekgegevens: Peeters; Phang, Een beeld van een jongen, Casterman, ISBN 9789030371793 (€ 22,50)
 • Beste scenario: Deze prijs was weggelegd voor Xavier Dorison en Fabien Nury die samenwerkten aan de gangsterone-shot Zo Maak Je Fortuin in Juni 1940
 • Persprijs: De Persprijs was dit jaar voor Christophe Simon voor zijn Corentin-album De Drie Parels van Sa-SkyaBoekgegevens: Van Hamme & Simon, Corentin: De drie parels van Sa-Skya, Le Lombard, ISBN 9789055819195 (€ 16,95)
 • Humor-jeugdprijs: In deze categorie vielen  Benoît Ers en Vincent Dugommier in de prijzen met hun, tot nu toe onvertaalde album, Les Enfants de la Résistance. Verschenen bij Le Lombard. 
 • Toekomstprijs: Deze prijs is voor de Franse Lucy Mazel die de tekeningen maakten voor Communardes! Les éléphants rouges, op scenario van Wilfrid Lupano (o.a. Krasse Knarren). 

Elias Jonkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten