zondag 25 september 2016

Moderne look voor Lucky Luke

Het was in december 1946, de dag na Sinterklaas, dat er in Spirou, numéro Almanach 47 een verhaal van Morris verscheen, getiteld: Arizona 1880. Nog belangrijker is dat er in dat verhaal een cowboy voorkwam met de naam Lucky Luke. En dat was het startschot voor één van de meest succesvolle Belgische stripreeksen. Nu, 70 jaar later, is Lucky Luke weer springlevend door heruitgaven van Dupuis. Lucky Luke is, net als zijn bedenker Morris, een gevestigde waarde en verdient deze aandacht absoluut.
Door Elias Jonkers.

Nieuwe look voor een ultieme collectie.

De komende vijf jaar zullen alle 73 albums in een nieuwe, uniforme stijl verschijnen. Laten we zeggen in een ultieme collectie. Elk album krijgt een nieuwe cover, een update in vertaling, belettering... Want we mogen niet vergeten dat 2016 het jubileumjaar van Lucky Luke is! 

De eerste albums die in de moderne en verfrissende look uitkomen, zijn: Dick Diggers goudmijn (Lucky Luke 1), Dalton City (#34), De eenarmige bandiet (#50), O.K. Corral (#68)
De nummering is ook nieuw, want zo is Dalton City eigenlijk niet nummer 50 in de oorspronkelijke nummering maar #3 in de reeks bij Dargaud (Lucky Comics) (1969) en #34 in de telling vanaf het begin bij Dupuis.


Eerste album.

Het nummer dat wel nog klopt is de allereerste Lucky Luke: Dick Diggers goudmijn. Dit verhaal verscheen in voorpublicatie in 1947 en kwam twee jaar later in album uit bij Dupuis als La Mine d'or de Dick Digger. Dit eerste album bevat twee avonturen: Dick Diggers goudmijn en Mad Jim.

De tekenstijl in dit eerste album is Morris van zo'n 70 jaar geleden: nog heel rond en cartoonesk en dynamisch. Maar bij elke tekenaar is er een evolutie te zien in zijn personage. Toch zijn er zaken die nooit zijn veranderd bij Morris: het gevoelsmatig gebruik van kleur en Lucky Luke die onze nationale driekleur draagt. 

Helemaal zoals de eerste uitgave gaat deze herdruk niet zijn met de nieuwe vertaling etc. Of de verhalen nu al de kwaliteit bevatten die later zeker wel aanwezig was, laat ik in het midden. 
De stijl van dit eerste album zal voor nieuwe en vooral jonge lezers misschien wat wennen zijn, maar het is in ieder geval wel leuk om die eerste Lucky Luke nog eens onder ogen te krijgen. En een hele reeks zonder nummer 1 is toch ook maar niets! 

Lukcy Luke's new collection.

Dat stripreeksen zo af en toe van look veranderen is niet nieuw. Zo hebben Jommeke en Kiekeboe(s) een nieuwe look gekregen om de reeksen levendig te houden. En dit is natuurlijk ideaal voor de verzamelaar: eindelijk alle albums in hetzelfde formaat en layout. Perfect toch?

En de nieuwe moderne look ziet er echt wel goed uit. De gele band op de cover is niet nieuw, dat hadden oudere uitgaven ook al. Maar het zwarte silhouet van Luke is wel nieuw. We hebben ook al alles gehad in de loop der jaren: het hoofd van Luke in kleur, helemaal wit, geen Luke op de cover, Luke helemaal, Jolly Jumper mee op de cover... We zijn wel blij met de nieuwe, uniforme cover. 

Bij aankoop van twee albums in de nieuwe look krijgt u ook nog eens een mooie poster, exclusief voor de Nederlandstalige markt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten