vrijdag 27 april 2018

Een filosoferende kater

999: De Dageraad van het Niets is een bewerking van de roman van Claude Daubercier. In het Frans verscheen de verstripping bij Glénat in twee delen, Dark Dragon Books geeft de vertaling uit als een mooie integrale. 
Door Elias Jonkers.

Aan de vooravond van het jaar 1000 worden kinderen opgespoord door de religieuze macht nadat ze de reliek van een afgesneden hand hebben ontdekt. Een middeleeuws avontuur, getint met esoterisme. 999 is een krachtig fabel.


Bewerker van dienst is Denis-Pierre Filippi (o.a. Les livres de vie, De Kapers van Alcibiades), van wie bij Dupuis ook nog een Robbedoes door... verschijnt later dit jaar. 
De tekeningen zijn van Marco Bianchini. De stijl van deze Italiaanse tekenaar is academisch realistisch. Zowel de personages als de middeleeuwse landschappen en dorpen zijn zeer prachtig weergegeven.

In het jaar 999 wonen drie wezen in een hut op de grond van een abdij. Wanneer de jongste een kat mee naar huis brengt, veranderen de levens van de twee jongens en het meisje drastisch. De kat kan met hen communiceren via gedachten. Later vindt de jongste, die zijn adem heel lang kan inhouden, een ondergrondse begraafplaats met een reliek. Wanneer de abt daar lucht van krijgt is het voor de kinderen niet langer veilig. Gelukkig ontfermt de wijze kat zich over de kinderen en neemt hen mee op pad naar de zee en hun vrijheid.


Daubercies geeft een eerder karikaturaal beeld van de mystieke middeleeuwse geschiedenis in 999, 
het laatste jaar, want er werd gedacht dat rond het jaar 1000 Christus zou terugkomen en dat zou dus ook ineens de Dag des Oordeels betekenen. De mensen van het dorp worden onder de duim gehouden door een fanatieke geestelijke en dan vooral diens oplossing voor alles, namelijk de brandstapel. 

De schrijver componeert een origineel inwijdingsverhaal, licht bestrooid met esoterie, door de kattenverteller Turold, die de hoofden van mensen kan binnendringen om met hen te praten. De kater-filosoof ontpopt zich als een zorgzame opvoeder voor de kinderen en helpt hen volwassenen worden. 

Al bij al is 999 een mooie en klassieke strip: zowel qua verhaal als qua tekenwerk. Het is zeker de moeite waard om te lezen en te bekijken, want het tekenwerk is een delicatesse. Alleen jammer dat Dark Dragon Books er geen art-print bij heeft gestoken, wat zij normaal bij hardcovers wel doen...

Wij hopen dat er een uitgever Le voyage extraordinaire van Denis-Pierre Filippi ook wil vertalen!

Boekgegevens:
Daubercies; Filippi; Bianchini, 999: De dageraad van het niets, Dark Dragon Books, ISBN 978-94-6078-903-8 (€ 24,95).

Afbeeldingen: ©️ Dark Dragon Books, 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten