maandag 2 april 2018

Met de Z van Zwendel

We kennen Zwendel uit Robbedoes en Kwabbernoot, maar nu krijgt de megalomane geleerde zijn eigen reeks... samen met zijn dochter. De dochter van Z is het eerste album in deze spin-off vol met humor, maar er is ook tijd om stil te staan bij de relatie van een vader en een tienerdochter. 
Door Elias Jonkers.
Eigen humoristische reeks rond de megalomane geleerde Zwendel. Meesterlijk in beeld gebracht door José Luis Munuera. In dit grafisch onberispelijke album wordt de de dochter van Zwendel, Zandra, op een hele mooie manier geïntroduceerd.

Zwendel loopt niet hoog op met het nieuwe vriendje van zijn tienerdochter Zandra. Als het verliefde koppeltje na een avondje uit huiswaarts keert, stuurt hij een legertjes robots op hen af die dochterlief schaken en naar huis meetronen. Vader en dochter vliegen elkaar in de haren. Tot de stoppen van de geniale uitvinder doorslaan en hij per ongeluk een laserstraal afvuurt.

De Spaanse stripkunstenaar José Luis Munuera stond samen met Jean-David Morvan van 2004 tot 2008 aan het roer van de reguliere Robbedoes en Kwabbernoot. Hoewel Munuera dicht bij de typische Robbedoes/Franquin-stijl bleef, wist hij ook genoeg moderne invloeden aan te brengen. Na Franquin en Fournier is Munuera één van de waardigste opvolgers van deze twee virtuozen van de strip.


Munuera beheerst de kunst van het humoristische avonturenverhaal. Hij weet hoe de personages te laten bewegen, de gezichtsuitdrukkingen zijn levendig... Alles straalt een dynamiek uit. Het was Munuera zelf die met het idee kwam voor de spin-off. Hij wou graag terugkeren naar het klassieke humoristische avontuur, maar wou ook de vraag uitwerken wanneer je een geliefde loslaat zodat die zijn eigen leven kan leiden. En met Zwendel kon Munuera beide thema's verkennen. 


De dochter van Zwendel, Zandra, is een tienermeisje en ook dat was voor Munuera geen probleem: hij heeft zelf drie dochters... Materiaal uit eerste hand dus! Hij weet wat er in tienermeisjes omgaat, wat ze graag kijken op TV, hoe ze proberen vrouw te worden. Ook dat is een thema in Zwendel
Dat Zandra en haar liefje André een verschillende achtergrond hebben vond Munuera ook belangrijk. 

Zwendel is een spin-off en met spin-offs wordt op de eerste pagina de draak gestoken, dat is een leuk detail in het geheel. We geven even een stukje van de eerste pagina:
"Alles wordt gerecycled! Pure marketing! 'n Kringloopproces zonder einde! Neem dan toch wat risico's! Wees creatief! Nee! Teruggrijpen naar het verleden en zich vastzuigen aan de successen van vroeger. Overal merk je dat de creativiteit opdroogt. We worden overspoeld met 'spin-offs', 'remakes', 'vervolgen', 'prequels' en 'hommages'... Zelfs in de stripwereld."
Zelfs in de stripwereld... Geniaal, die zelfspot. Maar laten we de lezer geruststellen: Munuera is creatief genoeg geweest en heeft naar onze mening een risico genomen... Eén dat hem ontzettend goed bekomen is. 

Boekgegevens:
Munuera, Zwendel 1: De dochter van Z, Dupuis.
Softcover, ISBN 9789031436170 (€ 7,95 )
Hardcover, ISBN 9789031436606 (€ 13,95)


Afbeeldingen: ©️ Munuera, Dupuis, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten