woensdag 25 april 2018

Western met motoren

Streamliner 1: Billy Joe is één van de eerste producties van de nieuwe uitgeverij RoaRrr. De reeks werd in Frans uitgegeven door Rue de Sèvres in twee delen. De nieuwe Nederlandse uitgeverij geeft deze motorwestern uit in 4 delen. De normale editie verschijnt in een oplage van 1000 exemplaren. Er zijn ook twee speciale edities met extra's voorzien (zie onderaan artikel).
Door Elias Jonkers.


Streamliner is een western met motoren, ruikend naar testosteron, motorolie, zon, zand, rock en avontuur. Nieuwe uitgeverij RoaRrr pakt uit met een mooie uitgave.

Langs Route 666 vestigde de oude O'Neil zijn tankstation. Hij woont er met zijn dochter Cristal vrij rustig en afgelegen. De rust in de uithoek in de woestijn is echter van korte duur wanneer een bende Streamliners een race langs het tankstation wil organiseren. Deze clandestiene race moet uitmaken wie een jaar lang de bende mag leiden. Het tankstation wordt het middelpunt van intriges, jaloezie en andere schurkenstreken.

Scenarist en tekenaar van dienst is 'Fane (Stéphane Deteindre; Gemma, Joe Bar Team). 'Fane gooit heel wat in strijd om een spannend verhaal te creëren: oude, flitsende auto's, de coole bendeleider, de misnoegde tweede, een vrouwenbende op motoren, een onschuldige dochter, de gangster op de vlucht, de FBI... Alles in de stijl van een klassieke western, maar dan met motoren in plaats van paarden.
De personages zijn vaak wat overdreven, ongebruikelijk of vreemd, maar dat is alleszins kritiek, want dat maakt het verhaal anders. De setting speelt ook een grote rol: een afgelegen tankstation in een woestijn waar de wet stopt. 
De scherpe, ogenschijnlijk nerveuze tekeningen met warme inkleuring passen volledig bij het verhaal en de sfeer. Ook de opbouw in hoofdstukken is een welkom gegeven.

Waar het verhaal en tekenwerk wel goed zitten, laat de vertaling en lettering volledig de wensen over. Voor de duidelijkheid: de uitgave op zich - dan hebben we het over de druk - is geslaagd en het formaat is leuk. Maar we ontdekken te veel schrijffouten en dat is ontzettend jammer. Zeker voor een nieuwe uitgeverij.

Streamliner is over het algemeen en tot hier toe een leuk verhaal waarin iedereen wel iets in vindt dat zal aanspreken.

Boekgegevens:
'Fane, Streamliner 1: Billy Joe, RoaRrr, ISBN 9789492947024 (€18,95)
Ook beschikbaar als:
Speciale editie van 125 exemplaren met genummerde ex-libris: ISBN 9789492947031
Verzamelaars-editie op 35 exemplaren met gesigneerde en genummerde ex-libris: ISBN 9789492947048

Geen opmerkingen:

Een reactie posten