zondag 29 april 2018

Geschiedenis bij Daedalus

Uitgeverij Daedalus zet in op een aantal historische reeksen. Wij geven een kort overzicht. 

Sint-Bartholomeüs.
De godsdienstoorlogen in Frankrijk zijn het onderwerp van deze trilogie, net  zoals De krijgers van God bij Dark Dragon Books. De tekenstijlen sluiten ook bij elkaar aan.

De godsdienstoorlogen verscheuren Frankrijk in de 16de eeuw: Sint-Bartholomeüs is een krachtige, virtuoos getekende en bloederige weergave van deze periode. 
Het duo Pierre Boisserie en Éric Stalner stelt een protestantse familie van lagere adel centraal. De oudste zoon, Elie, gaat in dienst van het leger van de Prins van Condé, een hugenoot (Frans protestant) en familie van de koning van Frankrijk. 
De titel van deze trilogie komt van de Bartholomeüsnacht, of de Parijse bloedbruiloft: in  1572 trouwt Hendrik, koning van Navarra met Margaretha, de zus van koning Karel IX van Frankrijk. Voor deze gelegenheid komt zo goed als heel de Franse adel naar Parijs, een zeer katholieke stad. Na de feesten blijft de adel voor besprekingen met de koning. Wanneer er een aanslag wordt gepleegd op admiraal de Coligny, één van de protestantse leiders, is het hek van de dam en worden op de nacht van 23-24 augustus alle protestanten opgejaagd en vermoord. Parijs kleurt rood van het bloed.

Dit deel uit de Franse geschiedenis is een turbulente periode. Tijdens de begindagen van de regering van Frans I (1515-1547) hadden de protestanten een vrijheid. Maar dat veranderde met de jaren en werd alleen maar erger tijdens de regering van Frans' zoon Hendrik II. Na de dood van Hendrik II regeren al diens zoons achter elkaar: Frans II, Karel IX en Hendrik III. 

Sint-Bartholomeüs 1: Sauveterre is een historisch verhaal vol met geweld en verraad, maar ook een menselijke kant: liefde. Eigenlijk is dit album een opvolging op Krijgers van God, alleen wat beter, of in ieder geval meeslepender en bloederiger.

Klein minpuntje: op pagina 24, kader 6 staat de tekst bij de verkeerde persoon, waardoor je als lezer wel even dubbel moet kijken. Maar dit doen geenszins af aan de algemene kwaliteit van het album.

Boekgegevens: Boisserie & Stalner, Sint-Bartholomeüs 1: Sauveterre, Daedalus, ISBN 978-90-8810-855-6 (€17,95)

Medici's.
Firenze of Florence is één van de mooiste steden van Italië en was kort ook de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk (tot 1871). Firenze was de bakermat van de renaissance en daarmee ook één van dé cultuursteden in Europa. 
Maar de ontwikkeling van de stad hangt nauw samen met één familie: de' Medici. Hoewel de hoofdlijn is uitgestorven sinds 1737, leven er vandaag nog steeds nazaten van deze machtige familie. 
Hoewel de' Medici-familie niet adellijk van oorsprong was, wisten zij zich op te werken tot Groothertogen van Toscane en werd Catharina de' Medici koningin van Frankrijk. Zij was mogelijks één van de opdrachtgevers van de Bartholomeüsnacht (zie boven). Drie pausen kwamen uit het huis Medici. 

Luister naar de stem van Firenze wanneer zij het verhaal vertelt van haar grote liefde: Cosimo de' Medici. Geschiedenis, verraad, liefde, vriendschap en kunst komen samen in het eerste deel van het historische epos Medici's
De stripreeks Medici's is geschreven door Olivier Peru (o.a. Lancelot, Orakel) en voor het eerste deel, Cosimo de oude: van modder tot marmer, gebruikt Peru een originele techniek: hij laat de stad zelf het verhaal vertellen. Dit geeft weer dat er tussen de' Medici's en Firenze een liefdesverhouding bestaat. 

Hoewel de scenarist Frans is, is tekenaar Giovanni Lorusso een Italiaan en weet hij de oude stad perfect tot leven te wekken en deed hij onderzoek naar de kledij in de 15e eeuw. Ook Peru spendeerde heel wat tijd aan historisch onderzoek. En dat voelen we, want Medici's 1 is echt een steengoed album. Ik hoop dat voor de andere 5 delen de kwaliteit bewaard blijft.

In de volgende delen staat telkens één telg uit het huis centraal: Lorenzo il Magnifico (2), Giulio (3), Cosimo I (4, de eerste groothertog) en Isabella (5).

Boekgegevens: Peru & Lorusso, Medici's 1: Cosimo de oude: van modder tot marmer, Daedalus, ISBN 978-90-8810-847-1 (€8,95, SC)
HC: ISBN 978-90-8810-846-4 (€17,95)

Roma.
In dit derde deel van de conceptreeks Roma staat Julius Caesar centraal. Net zoals de' Medici's een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van Firenze, speelt Caesar een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad Rome.

Roma is een sterke reeks over het ontstaan en de geschiedenis van de stad Rome met een bovennatuurlijk en duister laagje.

Roma is een reeks over de ontstaansmythe van de Eeuwige Stad, maar dan met een duister kantje. We zouden de stripreeks als een nieuwe mythe kunnen beschouwen. De reeks begon zeer sterk (lees Roma 1 & 2). Qua verhaal blijft het sterk, maar het tekenwerk is in dit derde deel minder sterk. Maar dat heb je met een conceptreeks waarbij elk album door een andere tekenaar wordt getekend.

Ondanks dat blijft de reeks Roma zeker de moeite waard om te lezen.

Boekgegevens: Adam, Boisserie, Convard, Annabel, Roma 3: Caesar doden, Daedalus, ISBN 978-90-8810-849-5 (€8,95, SC)
HC: ISBN 978-90-8810-848-8 (€17,95)


Afbeeldingen: ©️ Daedalus, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten