woensdag 11 april 2018

Prachtig meesterwerk!

We maakten al eerder kennis met het buitengewone schilder- en tekentalent van Gradimir Smudja met zijn eerbetoon aan Vincent Van Gogh en Toulouse-Lautrec. Voor Ivana Smudja is Op reis door de schilderkunst een debuut in de stripwereld.
Door Elias Jonkers.

Op reis door de schilderkunst is een aantrekkelijke tweeluik, in beeld gebracht door Gradimir Smudja op scenario van diens dochter Ivana.

Een meisje, Luna, ontdekt samen met haar guitige kat de grotten van Lascaux, de vliegende machines en de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, de Sixtijnse kapel, het konijn van Dürer en Las Meninas van Valazques. Verder kruisen ze ook nog het pad van Bruegel, Rubens, El Greco, Rembrandt en Vermeer. We kennen Gradimir Smudja van de reeks Vincent en Van Gogh, een eigenzinnig eerbetoon aan Vincent van Gogh. Van Gogh is echter geen uitmuntend schilder, maar een gewone man. Het is Vincent, de kat, die al het talent heeft. Met zijn tweede reeks Het Kunstbordeel verkent de auteur op hilarische wijze de wereld van Henri de Toulouse-Lautrec. 
Smudja gaat met zijn nieuwste album verder met het thema 'schilderkunst'. Zijn dochter Ivana verzorgde het scenario en het documentaire onderzoek. Samen  brengen zij een mooie hommage aan de grote meesters van de schilderkunst. 

Een rode draad (letterlijk en figuurlijk) leidt een jong meisje, Luna, en haar kat, Vincent, (dezelfde kat uit Vincent en Van Gogh) in vele omzwervingen doorheen de schilderkunst. De eerste stop zijn de grotten van Lascaux. Dit ligt, als een vreemde eend in de bijt, buiten de thematiek, want de sprong na de grot is nogal groot.
Waarom de reis in de "prehistorische Sixtijnse Kapel" begint is niet helemaal duidelijk. Wil het Smudja-team zeggen dat hier de schilderkunst begint? 


De bezoeken worden telkens geïntroduceerd door een dubbele pagina met korte biografie van de schilder. De waanzinnige ontmoetingen met genieën uit de kunstgeschiedenis zijn met oog voor detail en virtuoos geschilderd. Gradimir Smudja realiseert door het leven van grote schilders in beeld te brengen zelf een groot meesterwerk. 

Op reis door de schilderkunst is een weelderige en educatieve benadering van de geschiedenis van de schilderkunst. In deel 1, Van Lascaux tot Vermeer maken we kennis met schilders uit de Renaissance en Barok.

Boekgegevens:
Gradimir & Ivana Smudja, Op reis door de schilderkunst 1: Van Lascaux tot Vermeer, Silvester, ISBN 9789463063753 (€19,95)

Afbeeldingen: ©️ Gradimir Smudja, Silvester, 2018. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten